fredag 14 mars 2008

jobb

Jag kommer undervisa svenska på vårterminen. Vad roligt och bra med lite extrapengar. Det blir nog rätt dyrt när jag flyttar i slutet av juli, så det är bra att spara lite nu.

6 kommentarer:

Bodil Z sa...

Var ska du undervisa i svenska? om jag får vara nyfiken...

krakri sa...

Visst får du vara nyfiken, Bodil! På folkuniversitet i Leipzig. Jag brukade undervisa även italienska där, men i år har de behov av svenskalärare.

Bodil Z sa...

Är intresset för svenska stort i Leipzig? Vilka nivåer undervisar du på hos dig på folkuniversitetet? Hur stort är svenskämnet på själva universitetet där? Vet du förresten hur det är med intresset för svenska i Berlin? Var finns det svenskundervisning i Berlin?

Nu blev det här en massa frågor på en gång. Svara på det du har lust med.

krakri sa...

Det gör inget! Jag ska försöka svara så gott jag kan. Intresset här i Leipzig är stort. Det finns bara två möjligheter att lära sig svenska så vitt jag vet. Antingen på folkuniversitet eller på universitetet. Kurserna brukar vara fulla på båda skolor. Jag kommer undervisa en nybörjarkurs, dvs. nivå A1 på den europeiska skalan. Jag antar att svenska undervisas till nivå B1. Det är ytterst sällan att det finns t.ex. konversationskurser med högre nivå. Deltagarna brukar vara rätt olika, många äldre som vill åka på semester. På universitet är svenska ett av de mest populäraste språken. Kurserna brukar vara utbokade. Jag antar det är samma i alla större städer. I Berlin är det nog samma, åtminstone på folkuniversitet. Jag antar att alla högskolor har ett språkcentrum där man kan lära sig svenska. Kanske erbjuder även ambassaden/kulturcentrum kurser i svenska. På universitet lär det finnas även högre kurser, dvs. B1/B2 eller även C1. (Fast jag är inte säker på det..)
I Berlin (jag tror på HU) kan man även läsa svenska som vanligt ämne. Där är språkkurserna integrerade i själva programmet. Men jag vet inte hur stort det är. Här i Leipzig är det bara språkkurser, inget reguljärt program. Det är nog ganska lätt att bli språklärare för svenska, åtminstone här i Sachsen/Sachsen-Anhalt. Många söker ju också jobb i Norden och då blir det viktigt med några baskunskaper.

Du får gärna ställa flera frågor. Jag kommer försöker svara iaf. :)

Bodil Z sa...

Tack för alla intressanta upplysningar! Jag vågar mig på att ställa en fråga till: Finns det gymnasieundervisning i svenska i Sachsen - eller Brandenburg? Vet du något om det?

PS Så småningom har jag också en del att säga om din senaste text. Jag är ju väldigt nyfiken på ladino.

krakri sa...

God morgon Bodil! Du får gärna ställa många frågor till! Jag försöker svara iaf.
Såvitt jag vet, är svenska inget regulärt skolämne. Det finns kanske bara sådana "Profilfächer" någonstans. Danska (och kanske svenska också!) undervisas dock i Schleswig-Holstein. Jag kollade lite på nätet. Det verkar som man kan läsa såväl norska, danska och svenska som Lehramts-program i Greifswald. Så troligen finns också gymnasier i Mecklenburg-Vorpommern som erbjuder svenska som B-språk. Här i Sachsen eller Brandenburg är det väl lite mer ovanligt, dvs. på gymnasienivå kanske bara möjligt som "Arbeitsgemeinschaft", men inte som officiellt ämne.