tisdag 20 maj 2008

Om djur och andra varelser

Förre veckan gjorde vi en utflykt till Leipzigs zoo. Det fyllde 130år och vi tänkte hedra det med en eftermiddag hos djuren. Så tänkte troligen också många andra och genomsnittsåldern var väl omkring 10år. Många barnvagn och tillhöriga barn och deras föräldrar förstås.

Den här gången såg vi också en hel del djur. Bebiselefanten Voi Nam var ute på sin gård, medan hans mamma pratade med de andra elefanterna. Pingvinerna hade ingen lust att äta inför skumma människor och papegojorna beklagade sig mycket om det varma vädret. Även girafferna hade ingen lust att gå ut och stod hellre i sitt hus. Bara zebrorna njöt av solen och sprang muntert omkring. Och aporna förstås. De var ute och undrade väl vem som var besökare och tittade nyfiket. De eller vi...

Jag gillar zoot mycket, kanske för jag märker varje gång hur mycket förändras för djuren. Hur de försöker att skydda utrotningshotade djur och bygga om zoot.

Men ändå tänkte jag på samma sak som lilla fisken i Elvis-serien. Bra att de flesta djur är födda i fångenskap. Annars skulle det vara tortyr.

Inga kommentarer: