onsdag 7 maj 2008

På bio


Igår kväll blev det ett spontant möte med en kompis och en gemensam biokväll. Det var lite svårt att bestämma, då blev det till slut den franska filmen "En lanthandel i Provence" (dt.: Der fliegende Händler).

Det var faktiskt en stor lättnad att filmen var så typiskt fransk. Som erfaren gäst på "Französische Filmwochen" är jag van med stora chockmoment i franska filmer. Jämfört med de sista filmerna jag såg i höstas var den här nästan trivial. Men den hade sina höjdpunkter och jag gillade den.

Storyn är rätt enkel. Landhandlaren får hjärtattack och Antoine, hans son, ska hjälpa mamman med affären. Nu hade Antoine lämnat hembygden för 10 år sedan och kommer motvilligt tillbaks till den lilla byn i södra Frankrike. Hans uppgift är att köra omkring många mil med sin lilla lanthandel i trakten. Där träffar han förstås de gamla, ensamma som är kvar. Trots den ursprungliga motviljan börjar Antoine snart känna att det är någonting speciellt med lanthandeln.

Även om filmen själv kunde ha varit lite mer spännande på vissa ställen, är personerna sympatiska och till och med roliga. En bra tragikomedi och fina bilder får man dessutom. Man blir ganska lätt sugen att åka till Frankrike med en gång. Och efter alla de ansträngande franska filmer behövs helt enkelt också lite lättare underhållning.

Inga kommentarer: