onsdag 3 oktober 2012

Dallas?!?

Imorgon är det Kanelbullens dag! Till dagens ära bakar jag dock andra bullar, nämligen Dallasbullar från Finland. De godaste bullarna om du frågar mig. (Ok, blåbärsbullar är också goda...) Men de här innehåller två saker som jag älskar: bullar (!) och kvarg. :D
Receptet är superenkelt. Man gör en vanlig bulldeg, t.ex.
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 dl socker
3/4 tsk salt
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
100 g smör
8-9 dl vetemjöl
Rör ihop och låt den jäsa.
Istället för en kanel- och sockerblandning blir det en kvargfyllning.
50 g mjuk smör
1 ägg
150g kvarg (eller Kesella)
0,5 dl socker
1 tsk vanilj
1 påse vaniljsåspulver (typ Ekströms) eller vaniljpudding
Rör ihop allting MEN vaniljpulvret tillsätter du först när du kavlat ut degen till en stor rektangel. (Annars smakar det lite konstigt tycker jag.)
Bred fyllningen, rulla ihop och skär med en vass kniv. Låt det jäsa en gång till (fast jag hoppar oftast över detta steg!). Pensla bullarna med ägg. In i ugnen på 225grader tills de är gyllenbruna.

Morgen wird in Schweden der Tag der Zimtschnecke gefeiert. Statt Zimtschnecken backe ich lieber die sogenannten Dallasschnecken, eine Art Quarkschnecke aus Finnland. Die sind ganz einfach zu machen. Du brauchst nur einen Messbecher, keine Waage.
Mach einen Hefeteig aus:
2,5 dl Milch
25 g Hefe
1 dl Zucker
3/4 TL Salz
1 Ei
2 TL Vanille
2 TL Kardamon
100 g Butter
8-9 dl Mehl
Den lässt du ca. 30min gehen und rollst ihn danach zu einem Rechteck aus.
Die Füllung machst du aus
50 g weicher Butter
1 Ei
150g Quark
0,5 dl Zucker
1 Vanille
1 Tüte Vanillesaucenpulver oder -pudding
Rühr alles zusammen, außer das Vanillepulver. Das gibst du erst zur Füllung, wenn du den Hefeteig ausgerollst hast. (Sonst schmeckt es etwas seltsam!) Dann schmierst du die Füllung auf den Hefeteig, rollst alles zu einer großen Rolle und schneidest dann die Schnecken mit einem scharfen Messer. Dann legst du sie auf ein Backblech und lässt sie nochmal gehen. (Diesen Schritt ignorier ich meistens...). Mit Ei einpinseln, ab in den Ofen und bei 225Grad backen, bis sie goldbraun sind.

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