söndag 18 november 2012

Calzone

När jag bodde i Italien var ricotta någonting som jag åt nästan dagligen. Nuförtiden äter jag det ytterst sällan men när vår livsmedelsbutik reade ut ricottan köpte jag några burkar.
Ikväll blev det ricottacalzone. Så enkelt och perfekt för lunchlådan, barnkalaset eller fredagsmyssnack.
Använd färdig pizzadeg om det är bråttom, annars gör en egen.
För 6 calzone behöver man
1/2 paket jäst
2dl vatten
1msk olja
lite salt
5dl mjöl (eller så mycket tills det blir en fin deg)
Rör ihop och låt jäsa. Sedan dela degen i 6 delar och rulla ut till små runda "pizzor".
Fyllningen består av följande. Ta lagom mycket till det blir en fin röra.
375g ricotta
en riven vitlöksklyfta
persilja
parmesan
fetaost
skinka
salami (eller annan korv)
salt och peppar
1 äggula
Fyllningen på "pizzan", vik ihop dem till små calzone, tryck ihop kanten med en gaffel, pensla alla med ägg och gör 3 snitt i varje calzone.
In i ugnen tills de är gyllenbruna. Det brukar ta ca. 20min vid 180grader.

Als ich in Italien wohnte, habe ich fast täglich Ricotta gegessen. Jetzt mache ich das äußerst selten, aber als unser Supermarkt Ricotta runtergesetzt hatte, habe ich gleich ein paar Schachteln gekauft. Heute Abend gabs bei uns Ricottacalzone. Supereinfach, lecker und perfekt für die Lunchbox, den Kindergeburtstag oder als Freitagabendsnack.
Wenn man nicht so viel Zeit hat, kann man fertigen Pizzateig nehmen. Ich mache meinen selbst.
Für 6 Calzone braucht man:
25g Hefe
200ml Wasser
1EL Öl
1 Prise Salz
500ml Mehl (nimm einen Messbecher!) oder soviel bis es ein guter Teig wird
Zusammem rühren, gehen lassen, in 6 Teile teilen und danach ausrollen, so dass man 6 kleine Pizzas hat.
Die Füllung besteht aus:
375g Ricotta
1 Eigelb
Petersilie
1 geriebene Knoblaubzehe
Parmesan
Feta oder Mozzarella
Schinken
Salami
Salz und Pfeffer
Nimm soviel von allem, bis eine du eine gute Mischung hast.
Dann die Füllung auf die "Pizzas", zusammenklappen, den Rand mit einer Gabel zusammendrücken, die Calzones mit Ei bepinseln und dann 3 Schnitte in jede Calzone machen.
Bei ca. 180 Grad ca. 20min backen bis sie goldgelb sind.

2 kommentarer:

karin - trattoria sa...

åh vad gott! vi äter mycket ricotta här hemma, det är ju så gott :)

Queen of Kammebornia sa...

Mmm, vad gott!