torsdag 10 september 2009

Sheriffi

Det var tyst här ganska länge på grund av alla tragedier i år. Vi behövde alla lite mer lugn och ro. Det är svårt att fortsätta på det vanliga sättet, att bara lyfta huvudet och fortsätta gå. Det är svårt att motivera sig till någonting. Just nu spenderar jag dagarna att skriva ansökningar och klara av alla avslag som kommer in. Det år svårt att svälja att man inte ens anses vara kvalificerad att läsa sagor för barn. Men det gäller väl att skaka av sig allt det där.

Egentligen ville jag inte bara gnälla men tippsa om en ny tvåspråkig kulturtidskrift vid namnet "Sheriffi". Den bevakar ny finsk, sverigefinsk och finlandssvensk kultur och utkommer fyra gånger per år. Det kommer också finnas en nättidning fr.o.m. den 25 september.


Lite ur första numrets innehåll: Det första numret behandlar bl.a. hur finskheten inspirerat artister som Frida Hyvönen, Markus Krunegård, Amir Chamdin, Anna Järvinen, Kristian Anttila och Anna Maria Espinosa. Premiären innehåller också intervjuer med författarna Kjell Westö Miika Nousiainen och Monika Fagerholm. Modekorrespondenten Paola Suhonen kåserar om sitt studieliv i New York och gästkolumnisten Zach O'Yeah dryftar språk och identitet. Sheriffi gör även ett besök hos modernisten Vuokko Eskolin-Nurmesniemi på Brändö i Helsingfors.

För alla som bor i västra Sverige eller tänker besöka bokmässan i Göteborg: Sheriffi har en egen monter (C01: 27) nära den stora Finlandsmontern.